2010 Jeep liberty new guy saying hi

Discussion in 'Introductions' started by Gibby, Jan 10, 2020.

  1. Gibby

    Gibby New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 10, 2020
    Needing some mechanical help. On vacation away from my shop and scan tool but have basic tools with me. 2010 Liberty 3.7 4x4 when ignition key is turned jeep fires up but runs like some one has it by the throat, miss fires, rattles and farts. Turn key off and retry and it fires up and runs fine. Some times it takes 5 or 6 restarts. This happened about a year ago intermittently then stopped. At the time i figured if I didn't hold the key in the start position long enough this is when it would happen. Problem was absent until now and its happening multiple times a day. Thanks in advance. Gibby
     
    Last edited: Jan 10, 2020
  2. Shaggy

    Shaggy Member Staff Member Administrator

    Messages:
    818
    Likes Received:
    24
    Joined:
    Mar 17, 2010
    Location:
    Arizona
    Welcome to the site! Strange issue for sure. Timing chaining going out? Have you changed out the spark plugs recently?
     
  3. Gibby

    Gibby New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 10, 2020
    Thanks for the reply. no plug change as of late, i've had chain issues on other vehicles doesn't feel like that. today only happened once and it seems like the starter is continuing to be engaged while its running poorly. and if you have ever had engine run on after key is turned off this is very similar. no heater fan engages or anything that typically turns on in the run position when its not starting right. i am leaning towards ignition or a relay getting stuck in the start system
     
  4. Billwill

    Billwill Full Access Member

    Messages:
    1,629
    Likes Received:
    230
    Joined:
    Nov 26, 2009
    Location:
    White River, South Africa
    Starter solenoid may be sticking and not retracting.

    Or the ignition switch or Actuator Pin assembly may be faulty...not sure what sort of Actuator Pin a 2010 KK uses...on the KJs this was a common failure.

    The fact that no fans etc. turn on and mis-firing would point to the ignition switch/actuator....you could pull the switch off the actuator pin assembly and with key in ignition slot for SKEES rotate the ignition switch itself with a small screwdriver.
     
    Gibby likes this.
  5. Gibby

    Gibby New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 10, 2020
    Thanks for the reply. I like your suggestions i had thought maybe bendix not returning. I think i will try to source a ignition switch and change that out first. The thought of the actuator pin not being able to return makes a lot of sense to me I don't think the pin itself is broke as it wouldn't start at all. But not returning to run position would explain the lack of fan. Ignition switch is available near by but actuator will have to be ordered in.
     
  6. Gibby

    Gibby New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 10, 2020
    Well was able to change out the ignition switch, with out too much trouble. Had no issues with starting all day. So looks like this problem is solved thanks for the suggestions. Gibby

    update: no its doing it again the quest for answers continues...........
     
    Last edited: Jan 16, 2020
  7. Gibby

    Gibby New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 10, 2020
    well after the ignition change.....and starter relay change.....Finally changed out the starter and solenoid that did the trick problem solved
    Thanks for the help
    Gibby